A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Herebetegségek

Doktor úr mi ez amit tapintok?

Gyakran látjuk, hogy valaki tapint valamilyen eltérést a heréjén és rögtön a legrosszabbra gondol, rohan az urológushoz. Szerencsére a heredaganatok nem a leggyakoribb herebetegségek és a legtöbbször ártalmatlan eltérések, gyulladások, visszértágulat amit észlelnek a páciensek. Ennek ellenére sajnos előfordulhat daganat is, ezért mindekit bátorítunk a here időszakos önvizsgálatára és ha valaki eltérést észlel a heréjén az forduljon szakemberhez, hogy az vizsgálja meg, véleményezze, szükség esetén kezelje.

 

A here és mellékhere gyulladásai

Amint a korábbi fejezetben már részletesen volt róla szó, a kórokozók a külvilágból általában nemi közösülés közben jutnak a férfi húgyutakba. Ha a kialakuló húgycsőgyulladást nem kezelik időben, vagy megfelően, akkor előbb prosztatagyulladás alakul ki, ezután -ha ezt is elhanyagolják- akkor a kórokozók az ondózsinóron át levándorolhatnak a mellékherébe. Ekkor jön létre a mellékheregyulladás.

A heveny gyulladás fő tünetei a mellékhere duzzanata és erős fájdalma. A herezacskóban a here ökölnyire is megduzzadhat, felette a bőr elsimul, piros. Gyakori a magas láz. Kezelés nélkül az egész mellékhere és here gennyesen eltályogosodhat, vagy enyhébb esetekben idült mellékheregyulladás alakul ki. A mellékhere ujjnyi vastaggá, tömötté, fájdalmassá válik. Gyakori okozója a férfiak meddőségének. Fontos elkülöníteni a here daganataitól, ami az urológus számára általában nem nehéz, kétes esetekben here ultrahang vizsgálat végzendő. A mellékheregyulladás megelőzhető a húgycsőbe bejutő kórokozók által okozott fertőzés mielőbbi kezelésével.

A kezelést illetően lehetőleg a kórokozó baktérium érzékenységének megfelelően mielőbb erős antibiotikumos kezelést kell elkezdeni. Ezt ki szokták egészíteni gyulladáscsökkentők adásával is, valamint fontos a here borogatása, jegelése. Megfelelő kezelés hatására néhány nap alatt megszűnik a fájdalom és a láz, csökken a duzzanat.

Here visszértágulat /varikokele/ - a meddőség gyakori oka

A herék a méhen belüli magzati fejlődés során -a hasüregből való lejutásuk közben- megnyujtják az őket tápláló ereket. Ezek az erek alkotják -az ondózsinór mellett- a heréket a hasüreggel összekötő vezetéket.

Míg a jobboldali herevéna a hasüreg kisnyomású fő vénájába, addig a baloldali herevéna a viszonylag nagyobb nyomású vesevénába ömlik be. Ezért a baloldali herevezeték vénái nemritkán kitágulnak. Ezt nevezik orvosi nyelven varikokelének. A jobboldali here mellett igen ritkán fordul elő, ilyenkor részletesen ki kell vizsgálni az okát.

Alapelvünk :Minden herebetegség miatt hozzánk forduló páciensnél mi rögtön ultrahangvizsgálatot is végzünk egy korszerű, színes, a here keringését is mutató készülékkel.

Ultrahang nélkül nem szabad bizonyos herebetegségeket /pl.visszértágulat stb./ véleményezni !

varicokele

Fő tünete, hogy hosszabb állás után, vagy emelést, erőlködést követően a baloldali here felett a herezacskó bőre alatt tapinthatóak, sőt nemegyszer láthatóak a köteges, tágult vénák. Gyakori, hogy huzamosabb állást követően, tompa, enyhe fájdalom is jelentkezik a bal herében. A herevezeték visszértágulatának, varikokelének a jelentőségét az adja, hogy a rejtettheréjűséghez hasonlóan a tágult vénák révén romlik a here keringése, megnől a herét körülvevő szövetek hőmérséklete. Ez a spermiumtermelés romlásához, végső soron a here károsodásához vezethet. A férfi megtermékenyítő képesség enyhe romlásának az egyik leggyakoribb okai között szerepel. A varikokelések kb. 50%-nál észlelhető csökkent megtermékenyítő képesség.

A visszértágulat kezelésében a legjobban a műtéti megoldások váltak be. Ezek során a tágult vénákat vagy a here felett, vagy még magasabban, a vesevénába való becsatlakozás mellett kötik le. A műtétet követően a korábban nemritkán csökkent megterméknyítő képesség a legtöbbször javulni szokott. Ma már ezt is és sok más heteműtéteket úgy végzünk, hogy a páciens aznap hazamehet és otthon pihen pár napot a munkába állásig.

Hervízsérv /hidrokele/

Ha a herét körülvevő burkok között folyadék szaporodik fel, herevízsérv, orvosi nevén hidrokele jön létre. Mindkét oldalon egyaránt előfordul. Kialakulásában szerepet játszhat mellékheregyulladás vagy sérülés, de a legtöbbször nem lehet kideríteni az okát.

Fokozatosan növekszik, kezdetben tojásnyi, de lassan akár emberfejnyire is megnőhet. A herefél rugalmas, sima tapintatú, olyan mint egy feszes labda. Erős lámpával is átvilágítható a folyadékkal telt tömlő. A herevízsérv kezelésében történnek próbálkozások a folyadék tűvel való leszívásával, de ilyenkor mindig javasolt a hereburkokat összatapasztó, speciális gyógyszer beadása is, különben a folyadék hamarosan ujratermelődik és a hidrokele kiújul. Így is gyakori a kiújulás és a műtéti kezelés ritkán elkerülhető. Ennek során a folyadékot leeresztik, a tágult hereburkokat eltávolítják. A műtéti eredmények jók, a panaszok rövid időn belül megszünnek.


Daganat, gyulladás miatti hereeltávolitást követően lehetőség van szilikon hereportézis behelyezésére.
Amennyiben valakinek heretáji fájdalmai vannak,vagy valamilyen rendellenességet észlel, tapint a heréjében -ajánlatos urológushoz fordulnia. A szakember által végzett tapintás, szükséges esetekben prosztata és vizeletvizsgálattal kiegészitve, ritkábban ultrahangvizsgálat tisztázza a porblémát és megkezdhető -ha szükséges- a kezelés. Fontos hogy az időben elvégzett vizsgálat révén elkülönithető legyen egy ártalmatlan probléma, a hasonló tünetekkel járó, de sürgős műtéti kezelést igénylő rosszindulatú heredaganattól.

Hereműtéteket az Istenhegyi úti telephelyünkön végzünk, egyágyas, fürdőszobás elhelyezést biztosítunk.

Általában aznap hazamehetnek a betegek. Otthon pár napot-egy hetet kell pihenni.

Back to top