A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Prosztata problémák

Kis mirigy ami megnőhet

A prosztata egy gesztenye nagyságú mirigy.Közvetlenül a végbél és a húgyhólyag között helyezkedik el és a vizeletet a hólyagból kivezető húgycsövet veszi körül. Fő szerepe, hogy a herékben termelődő spermához adalékként mirigyváladékot termel, amely a spermiumok mozgását segíti elő. Gyulladásos és megnagyobbodással járó betegségei elsősorban a vizelést és a nemi életet zavarják.

 A prosztata betegségek vizsgálatát és kezelését világszerte urológus szakemberek végzik.

 

Fiatalabb korban a gyulladásos megbetegedései a jellemzőek, 50 éves kor felett válik gyakorivá a mirigy jóindulatú megnagyobbodása és idősebb korban sajnos nem ritka a prosztatarák sem. A mirigy a végbélbe vezetett gumikesztűs ujjal jól tapintható, így észrevehető esetleges megnagyobbodása, gyulladása, vagy daganatos elváltozása. Amennyiben a panaszok vagy az ujjal végzett vizsgálat alapján eltérés valószínűsíthető, akkor ultrahangvizsgálat, a vizelet- áramlás mérése vagy speciális laboratóriumi vérvizsgálat /PSA/ válhat szükségessé .

A prosztatagyulladás úgy jön létre, hogy a nemi élet során különböző kórokozók /leggyakrabban baktériumok/ jutnak be a húgycsőbe. Gyakori, hogy a partnernél ezek a baktériumok nem okoznak jelentős tüneteket, a férfiaknál viszont a húgycsövön át fölfelé vándorolnak és gyulladást hoznak létre. Amíg csak a húgycső gyulladt, addig a fő tünet a húgycsőből való váladékozás és a vizeléskor érezhető égő érzés. Ekkor még a fertőzés általában könnyen, gyorsan és véglegesen gyógyítható.

Ha azonban a férfi ilyenkor nem fordul azonnal orvoshoz, akkor a kórokozók néhány nap alatt általában a prosztatába is bejutnak és ekkor már csak hosszas antibiotikumos kezeléssel lehet a fertőzést megszüntetni. Még így is gyakori, hogy ilyen esetekben hónapokig, évekig tartó idült prosztatagyulladás alakul ki. Ilyenkor az enyhe vizelési panaszok /gyakori vizelés, égő érzés stb./, valamint a bizonytalan alhasi, gáttáji fájdalmak a jellemzőek. Idült prosztatagyulladás esetén a gyógyuláshoz hónapokon át tartó speciális antibiotikumos kezelés és nemegyszer más kiegészítő kezelés szükséges. Sajnos a legkorszerűbb és legalaposabb kezelés mellett is gyakori a gyulladás kiujulása, amit meghűlés, nemi élet, fűszeres ételek idézhetnek elő. Gyakori következmény a csökkent potencia és termékenyítőképesség, ellenben a fiatalkori prosztatagyulladás és az időskori prosztatarák között nem sikerült összefüggést kimutatni.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás


A prosztata nagyságát ultrahang készülékkel is vizsgáljuk.

Ötven éves kor körül kezdődik és hatvan éves kor felett válik gyakorivá a prosztata jóindulatú megnagyobbodása. A mirigy növekedését mai tudásunk szerint a férfiaknál bekövetkező hormonális változások okozzák. A megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet és a hólyagot, ezért a leggyakoribb panasz ilyenkor a vizelés gyakoribbá válása, rendszeres éjszakai vizelés megjelenése, a vizelés erejének, sugarának a csökkenése.Minden esetben alapos vizsgálat szükséges, hogy a jóindulatú megnagyobbodást elkülönítsük a hasonló tünetekkel járó prosztataráktól. Amennyiben a megnagyobbodás jóindulatú volta igazolódik, akkor enyhe tünetek esetén ma már többféle gyógyszeres lehetőség is van a panaszok csökkentésére.

Ha az idős férfi nem törődik a fokozódó vizelési panaszokkal, akkor nemritkán egyik napról a másikra elakad a vizelete és katétert kell behelyezni a vizelet elvezetése céljából. Ekkor általában már csak műtét útján távolítható el a magnagobbodott prosztata és a sikeres műtétet követően lehet megszabadulni a katétertől is. Ma már számos vágás nélküli műtéti lehetőség is rendelkezésre áll, de a műtét módját a mirigy mérete és elhelyezkedése is befolyásolja. Mindenesetre a jóindulatú prosztata megnagyobbodás jól gyógyítható betegség.

Prosztatarák

Idősebb korban nem ritka,hogy a prosztatán belül egyes mirigyekben rosszindulatú sejtek jelennek meg és ez évek alatt prosztatarák kialakulásához vezethet. Ez a férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganata. A panaszok teljesen megegyeznek a jóindulatú megnagyobbodáskor észleltekkel, tehát a panaszok alapján nem lehet a két betegséget elkülöníteni. Annál inkább a prosztata tapintásával, mivel a rákos prosztata jóval keményebb tapintású. Ugyancsak segíti az elkülönítést egy speciális vérvizsgálat , a PSA teszt.

A kis kiterjedésű, kezdeti prosztatarák esetében a sebészi eltávolítás az esetek nagy részében végleges gyógyulást eredményez.  Amennyiben a daganat teljes mértékben nem távolítható el sebészi úton, akkor gyógyszeres kezelést lehet végezni, ezzel is hosszú évekig biztosítható a beteg jó állapota.

A prosztata betegségei a panaszok jelentkezésekor általában kevesebb kellemetlenséggel járó módon és hatékonyan gyógyíthatóak , de ha későn kerül felismerésre a baj, akkor hosszantartó, nemegyszer műtéti kezelés válik szükségessé. Ezért fontos, hogy a legenyhébb vizelési panasszal is forduljunk orvoshoz és ne kezeljük magunkat vizsgálat nélkül a reklámok alapján.

Incontinencia

Akkor beszélünk incontinenciáról ha a vizelet a vizeléstől függetlenül , akarattal nem befolyásolhatóan elcsepeg, elfolyik. A vizeletinkontinencia műtét nélküli kezelésének legújabb vívmánya a testen kívül gerjesztett mágneses mezővel kiváltott ideg-izom stimuláció. Mágneses stimuláció hatására a medencefenéki izmokat beidegző idegekben elektromos potenciálok jönnek létre, melyek a kapcsolódó izomcsoportokban kontrakciókhoz (összehúzódásokhoz) vezetnek. A ritmusos izom kontrakciók a záróizmok tónusának és így funkciójának javulását eredményezik.

Kiknek ajánljuk elsősorban?

  • vizelet- és széklet-inkontinencia
  • radikális (total) prosztatektómia utáni inkontinencia
  • kismedencei fájdalom, gyógyszeres kezelésre nem gyógyuló "prosztatagyulladás"
  • hüvelytágulat csökkentés (pl: szülés után)
  • gyógyszeres kezelésre nem reagáló orgazmus problémák esetén

A kezelést a Semmelweis KFT végzi, információ,bejelentkezés : 
http://www.semmelweiskft.hu/?app=booking 

A kezelés előtt szakorvosi vizsgálat szükséges a probléma okának feltárására és a kezelés lehetséges hatékonyságának  megítélésére amit akár a mi orvosaink, akár a Semmelweis KFT szakemberei elvégeznek.

Alapelvünk : a vizelési panaszokat senki se kezelje gyógynövéneykkel urológiai vizsgálat nélkül. Ugyanolyan tüneteket okoz a prosztata jóindulatú nagyobbodása és a prosztatarák. Mindenki jöjjön szakmeberhez és az javasol majd valóban hatékony kezelést.

Prosztata teszt:

A teszt on-line kitöltése (kattintson a feliratra)

Az elmúlt hónapban milyen gyakran :

1.
Érezte a vizelés végén, hogy a hólyagja nem ürült teljesen?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
2.
Kellett két órán belül újból vizelnie?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
3.
Kellett a vizelést többször újraindítani?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
4.
Érezte, hogy nehéz a vizelést visszatartani?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
5.
Fordult elő, hogy gyenge sugárban vizelt?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
6.
Kellett préselnie, erőlködnie vizelés közben?
0
sohasem
1
nagyon
ritkán
2
ritkán
3
általában
4
gyakran
5
szinte 
mindig
7.
Kellett éjjel kimennie vizelni?
0
sohasem
1
1-szer
2
2-szer
3
3-szor
4
4-szer
5
5-ször

Értékelés :

pontszám 10 pont alatt :
Önnél nincsenek jelentős vizelési panaszok ,ennek ellenére ha elmúlt 50 éves, akkor évente javasolt urológiai ellenőrzés prosztatarák szűrővizsgálatára. 

10 pont felett :
 

Vizelési panaszai miatt önnél felmerül a prosztata betegség gyanúja. Ezért Önnél urológiai vizsgálat javasolt.

Back to top