A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Korai magömlés

Korai magömlés - lehet-e késleltetni?

A férfiaknál a szexuális élmények során bekövetkező orgazmust normálisan az ondó kilövelése /magömlés/ kíséri.Ennek során a prosztata és az ondóhólyagok összehúzódnak ezáltal az ondó a húgycsőbe kerül. Ezzel egyidőben a gáti izomzat ritmusos összhúzódása is bekövetkezik és ennek révén lövell ki az ondó a penisből a húgycsőnyiláson át. Ha ez túl gyorsan következik be az zavarja a partner és a férfi szexuális örömét. 

 

Mikor lehet azt mondani, hogy a magömlés korai?

A hölgyek érthető módon hajlamosak arra, hogy a saját orgazmusuk előtt bekövetkező magömlést korainak minősítsenek akkor is, ha az normális idő után következik be és ennek gyakran hangot is adnak. Ezért sok férfi fordul orvoshoz, orvosilag normális idejű magömlését korainak tarva. Valójában azonban nem a magömlés korai, hanem a hölgy orgazmuskészsége romlott le és ezért igényel a közösülés során az átlagosnál hosszasabb stimulálást. Vizsgálták sok ezer embernél a magömlés idejét és az átlagosan 5-10 perc között volt.

Korai magömlésről akkor beszélhetünk,ha az ondó kilövelése még a hímvesszőnek a hüvelybe vezetése előtt, vagy közvetlenül ezt követően, illetve rövid időn belül /1-2 perc/ jön létre és ezáltal megnehezíti a női partner kielégülését a közösülés során.

Orvosi szempontból nem kóros, ha a magömlés a bevezetést követően 3-5 percen túl következik be. Akkor sem, ha a hölgy ezalatt nem tudott kielégülni. Nem várható el ugyanis minden férfitől, hogy egy nagy fokban automatikus, reflexes idegi reakciót megtanuljon elodázni. Erre nem mindenki képes, de ettől még nem beteg.

Miért jön létre a kívántnál korábban a magömlés?

A magömlés egy bonyolult központi idegrendszeri /agyi/ szabályozás alatt álló reflex. Bekövetkeztének időtartamát az agyi szabályozás, valamint a pénisz idegei révén a hímvessző, prosztata állapota egyaránt befolyásolja. A korai magömlés okai ezért leggyakrabban központi idegrendszeri eredetűek, de előfordulnak helyi /főleg gyulladásos/ okok is .

Az agyi szabályozást lelki hatások és idegrendszeri anyagok/ serotonin/ egyensúlya befolyásolják. Tudjuk, hogy a központi idegrendszerre ható stressz, a partner részéről érkező visszajelzések, fáradtság, gyógyszerek hatása ezek mind befolyásolják a magömlés létrejöttét.

Mint életünk folyamán csaknem minden életfunkciónkat, ezt is meg kell tanulnunk bizonyos mértékig szabályozni. Ez elsősorban a serdülőkorban végzett önkielégítés során történik meg, hasonlóan a női orgazmus megtanulásához a lányoknál. A serdülők azonban gyakran büntudattól vezérelve, illetve a nem megfelelő körülmények /pl.WC/ miatt az önkielégítés során arra törekednek, hogy minél előbb elérjék a magömlést. Később ez rögzülhet és nem mindenki képes megtanulni az időtartam befolyásolását.

A helyi okok közül elsősorban a gyulladásos betegségek, így a húgycső és prosztatagyulladás, a fityma és makkgyulladás is korai magömlést idézhet elő.

Korai magömlés esetén végzett vizsgálatok

A vizsgálatoknál mindenek előtt ki kell deríteni, valóban korai magömlésről van-e szó, vagy a partner orgazmuszavaráról. Ez a páciens elmondása alapján általában megitélhető. A helyi gyulladásos okok, valamint más a magömlést befolyásoló eltérések gyors urológiai vizsgálattal tisztázhatóak.

Ha ezek nem mutathatóak ki, akkor a problémát nagy valószínűséggel az agyi szabályozás zavarai idézik elő.

Késleltethető-e a magömlés?

Amennyiben rendszeres nemi élet mellett sem normalizálódik a magömlés ideje, akkor helyi érzéstelenítő kenőcs vagy óvszer alkalmazását javasoljuk. Sokaknál jelent megoldást, hogy a gyors  magömlést követően várnak és ismételten közösülnek, ekkor a magömlés ideje általában hosszabb. Ehhez a partner megértő hozzáállása is kell.

E módszerek sikertelensége esetén az agyi szabályozásra ható gyógyszer alkalmazásával próbálkozhatunk. 

2013 őszétől új, együttlét előtt közvetlenül alkalmazható, csak receptre és csak patikában kapható gyógyszer került hazánkban is forgalomba. A páciensek jó tapasztalatokról számolnak be, a szer hatékony, a mellékhatások igen ritkák.

Az internet tele van megtévesztő hirdetésekkel, csodaszerek igéretével. A magömlés elnyújtására az agyban ható, komoly gyógyszerekre van szükség amiket csak orvos javasolhat,  csak receptre és csak patikában kaphatóak !

A korai magömlés okának tisztázása nem igényel bonyolult, vagy fájdalmas vizsgálatokat. A kezelés már az első vizit során elkezdhető. A korai magömlés magától ritkán szünik meg, nemegyszer kapcsolatok elrontója lehet, sokszor fel nem ismert prosztatagyulladás egyetlen tüneteként jelentkezik. Érdemes orvoshoz fordulni, kivizsgálni és kezelni.  Rendelőnkben évente többszáz ilyen beteget kezelünk, többségüket sikeresen.

Alapelvünk : a korai magömlés esetén fontos az értő  szakember által végzett szexuális-párkapcsolati állapotfelmérés és ez alapján a nemi életre és  párkapcsolatra is vonatkozó  tanácsadás, vezetés. Enélkül a legerősebb gyógyszer is sokkal kevésbé hatékony, ezzel együtt viszont a receptre kapható gyógyszerekkel az esetek többségében jelentős javulás érhető el.

 

Back to top