A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fitymaszűkület

Kis bőr ami sok gondot okozhat

A hímvessző végén lévő érzékeny makkot egy bőrköpeny, a fityma védi.
Fitymaszűkületnek nevezzük azt az állapotot, ha ennek a bőrköpenynek a nyílása olyan szűk, hogy a fityma egyáltalán, vagy csak részlegesen nem húzható hátra a makkról. 

Ez azért okoz gondot, mert nehezebbé válik a makk tisztántartása, ezáltal gyulladás alakulhat ki. Másrészt a szűk fityma zavaró lehet a nemi élet során is.

 

A fitymaszűkület csak műtéttel kezelhető - a fityma egy része, a beteg, szűk, sokszor heges rész eltávolításra kerül.

Tágítás nem segít mert tágitáskor a szűk rész berepedezik és egyre jobban visszaszűkül, illetve nem marad tág, bemetszés nem jó mert csúnya lesz/ V alakú heg a fityma hátoldalán / , újra beszűkülhet valamint nem javul a gyulladásra, daganatra való hajlam sem utána. A szűkületet sokszor hegesedés, bőrbetegség okozza ez a beteg rész eltávolításával gyógyul csak meg.

A honlap célja nem az, hogy bárkit is rábeszéljünk a műtétre.

 Akinek nincsen panasza, vagy akik olyat várnak a körülmetéléstől ami nem reális - annak nem javaslok körülmetélést. Annak sem akinek más módon javítható a panasza. De akinél valódi szűkület van, annál nincsen értelme, hogy húzzák az időt és kínlódjanak felesleges kenegetéssel, várakozással. A fitymaműtét, a körülmetélés nem fájdalmas és nagyon eredményes műtét, ha olyan szakember végzi, akinek van benne gyakorlata és megfelelő a hozzáállása a páciensekhez.

A megfigyelések szerint azoknál a népeknél, ahol a körülmetélés általános, sokkal ritkábbak a makk és a fityma idült gyulladásai és közel tízszer ritkábban fordulnak elő az ezek talaján kialakuló rosszindulatú himvessződaganatok. Még a körülmetéltek partnereinél is ritkább a méhnyakrák. Mindezek miatt valamint higiénés-esztétikai okokból sokan végeztetnek körülmetélést felnőtt korban is és az USA-ban jelenleg az ujszülöttek 60%-nál végeznek körülmetélést.

Sajnos nem ritka, hogy a szülők tudatlansága, vagy nemtörődömsége miatt a gyermekkori fitymaszűkület megoldatlanul marad. A probléma akkor kezd ismét sürgetővé válni, mikor a fiatalember nemi életet szeretne élni és ebben a bőr hátrahúzásának a képtelensége zavarja. Ráadásul ilyenkor a szűk fityma miatti tisztálkodási nehézségek az évek során visszatérő gyulladást okoznak, ami fokozza a veleszületett szűkületet.

Hogyan történik a fitymaműtét?

A körülmetélést gyermekkorban általában rövid altatásban, serdülőknél, felnőtteknél helyi érzéstelenítésben végezzük. A vártnál sokkal kevésbé kellemtlen a műtét, mivel a fityma nagyon jól érzésteleníthető, csak az első 1-2 tűszúrást érezni, utána a műtét lényegében fájdalmatlan.

A fitymaműtétet ajánlatos komolyan venni és plasztikai műtétként végezni, mert a páciensek számára fontos, hogy nem csak működésében legyen jó, de esztétikailag is megfelelő legyen a műtétet követően a fityma. Ehhez ezt a műtétet is rendes műtéti körülmények között kell végezni.. A műtéthez nem szükséges kórházi befekvés, 1-2 órás megfigyelés után a páciens otthonába távozhat.

A műtét során a bőrt a makk magasságában körbevágjuk /innen ered a körülmetélés elnevezés/, majd apró öltésekkel összevarrjuk bőr szélét. Tisztálkodási és a nemi élet szempontjából a teljes körülmetélés után a legjobbak az eredmények. Részleges körülmetélést csak kivételes esetben javaslunk, mivel sokkal lassabb és nehezebb a gyógyulás, előfordulhat ismételt beszűkülés is. A műtét után egy hétig hintőporozás ,majd ujabb egy-két hétig -az ellenőrzés eredményétől függően- Neogranormon vagy Tetran kenőcs alkalmazandó.Munka általában a műtét másnapján ,a nemi élet körülbelül 3-4 hét múlva lehetséges.A műtéti heg 3-6 hónap múlva vékonyodik el.


Rövid fék - megoldandó probléma

A fitymaszűkület nemegyszer társul egy másik enyhébb rendellenességgel, a makk alsó oldalán húrszerűen futó képlet ,az úgynevezett fék rövidségével. A rövid fék akadályozza a fityma hátrahúzódását, közösüléskor gyakran bereped, vérzik és hegesedik, ettől még rövidebb lesz. Ha nem kezelik, éveken át gondokat okoz és zavarja a nemi életet.

A rövid fék néhány perces műtéttel oldható meg. Ennek során a húrszerű képződményt átvágják, és széthúzva összevarrják, ezáltal meghosszabbodik. Ha csak ez a probléma akkor önálló kismütétként, ha fitmaszűkülettel együtt van jelen akkor a körülmetéléssel egyidejüleg végezzük el.


Papulák a makkon / Pearly Penile Papula- PPP /

Ismeretlen eredetű elsősorban kozmetikai probléma. A makk peremén apró szemölcs szerű növedékek láthatóak, nem vírusos, nem terjed nemi úton, de sokakat esztétikailag zavar. Lézerszerűen működő speciális sebészi készülékkel eltűntethetőek.

További részletes tudnivalók, képek ezekkel a problémákkal kapcsolatosan a www.fitymaszukulet.hu honlapunkon !

Back to top