A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Férfimeddőség

Férfiak is lehetnek meddők?

Meddőségről akkor beszélhetünk, ha egy pár legalább egy éven át, rendszeresen nemi életet él -anélkül, hogy bármilyen fogamzásgátlást végezne- és ennek ellenére nem jön létre terhesség. A felmérések szerint ennek 40%-ban a férfi, 40%-ban a nő és 20 %-ban mindkettőjük részéről meglévő rendellenesség az okozója.

Ezért meddőség gyanújakor a házaspár egyidejű vizsgálata javasolt. A férfiaknál a nemzőképesség csökkenésének sokszor nincsenek semmilyen tünetei, nem jár panaszokkal!

Mindezek miatt a férfi vizsgálata elengedhetetlen azoknál a pároknál akik hosszabb ideje /fél-egy éve/sikertelenül próbálkoznak gyermekvállalással. A férfiak nemzőképességi alapvizsgálata gyorsan és minden kellemetlenség nélkül végezhető és eredményétől függhet a pár hölgy tagjának további vizsgálati terve.

 

Hogyan válhat egy férfi meddővé?

Minden olyan eltérés meddőséghez vezethet, ami a herékben a spermiumok termelődését és érését, illetve a spermiumoknak az útját és a magömlés során a kijutását akadályozza. A magömlés során távozó ondónak csak egy kisebb részét képezi a herékből származó spermiumok tömege, nagyobbik része az ondóhólyagok és a prosztata által termelt váladék.

A férfimeddőség okai között a herék rendellenes működése mellett a spermiumoknak a heréből való kijutását akadályozó ondóúti elzáródások, valamint a spermiumok mozgását rontó ondóút gyulladások szintén gyakoriak. Az elzáródás vagy a gyulladás helye egyaránt lehet a mellékhere, az ondóvezeték, az ondóhólyagok vagy a prosztata területén.

A meddőség ritkább okai között hormonális és genetikai eltérések, illetve immunológiai eltérések szerepelnek.

Milyen vizsgálatokkal lehet a meddőséget kimutatni?


nikon mikroszkopA termékenyítőképesség vizsgálata során korszerű Nikon mikroszkópot használunk.


A férfimeddőség gyanúja esetén az első lépés korábbi betegségek és más adatok megismerése, a nemiszervek vizsgálata valamint az ondóvizsgálat elvégzése.

A legtöbb adatot az ondóvizsgálat során kapjuk.Ennek feltétele, hogy 5 nap közösülési szünet előzze meg. Az ondó nyerése történhet a rendelő külön helyiségében önkielégítéssel, vagy nemi úton bekövetkező magömlést követően is behozható ondóminta. A minta csak akkor értékelhető, ha egy órán belül, melegen tartva, tiszta üvegben /gyógyszeres fiola/ lett behozva a vizsgálatra. Óvszer nem alkalmazható a vizsgálni kívánt ondó felfogására, mivel ez gyakran tartalmaz spermaölő anyagokat.

A vizsgálat során az ondó mennyiségének, vegyhatásának és állagának értékelése mellett legfontosabb a spemiumok mikroszkópos megfigyelése.Ennek kapcsán meg szokás mérni a spermiumok számát milliliterenként, valamint értékelni kell mozgásukat, alakjukat és más sejtek /gennysejtek, vér stb./ jelenlétét. A spermiumok száma normálisan 15 millió/milliliter feletti.

Ondóúti elzáródás esetén előfordul, hogy az ondóban egyáltalán nincsenek spermiumok, csak prosztataváladék.

Ondóúti gyulladás gyanúja esetén mikrobiológiai vizsgálatok, elzáródásnál ultrahangos és röntgenvizsgálatok javasoltak. A hereműködés zavaraiban nemegyszer elkerülhetetlen a heréből kis metszés során vett szövetminta szövettani visgálata. Ezeket a vizsgálatokat andrológiai centrumok végzik ahová -szükség esetén -a pácienseket irányítjuk.

Alapelvünk: A spermavizsgálat önmagában nem elegendő, legalább olyan fontos a szakember által végzett megbeszélés, herevizsgálat , a páciens, a pár egészében való megitélése. Ehhez megfelelő jártassággal rendelkező szakemberre van szükség.

Más intézetben, más módszerekkel, eltérő szempontok alapján korábban elvégzett ondóvizsgálat alapján csak korlátozott véleményt tudunk adni. Ezért javasoljuk minden esetben az ondóvizsgálat elvégzését. 

A termékenyítőképesség javítása

A leírtak alapján látható, hogy a meddőséget számos eltérő betegség okozhatja, így érthetővé válik, hogy sikeres kezelés csak az okok ismeretében lehetséges. Ondóúti gyulladás során annak gyógyszeres kezelése, hormonális eltéréseknél hormonkezelés hozhat eredményt. A hereműködést rontó herevisszérsérv /varikokele/ műtéti megoldását követően gyakran látható a spermiumok számának javulása. Ugyancsak műtéti beavatkozás válhat szükségessé ondóúti elzáródás megoldására. A csökkent férfi termékenyítőképesség okait sajnos csak az esetek kisebb részében lehet tisztázni és eredményesen kezelni. 

Azonban napjainkban az orvostudomány fejlődésének köszönhetően súlyos meddőség eseteiben a mellékheréből, vagy a heréből nyert egyetlen spermiummal is megtermékenyíthető egy petesejt, mely aztán az anya méhébe helyezve sikeresen fejlődhet.

Ezen a téren az utóbbi időben az andrológus-urológusok és a nőgyógyászok együttműködése nagy lehetőségeket nyitott. A korszerű "lombikbébi"-módszerekkel azonban az esetek többségében van lehetőség az utód létrehozására, és ehhez elengedhetetlen a férfi vizsgálata, szükség esetén kezelése is, amit rutinszerűen végzünk.

  A gyermekvállalásra készülő pár férfitagjának alapvizsgálatát általában egy-két héten belül el tudjuk végezni, annak eredménye  egy órán belül elkészül, a lelet megvárható. Ezt minden esetben részletesen megbeszéljük, az esetek zömében szerencsére további teendő nincsen. Eltérés esetén ajánlást teszünk kezelésre, ha szükséges további vizsgálatokra.

A további speciális kivizsgálást igénylő eseteket andrológiai centrumba irányítjuk.

Back to top