A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Férfiklimax

Nem csak nőknél van ?

Ha egy korosodó hölgynél tapasztalunk rossz hangulatot, ingerlékenységet akkor máris kész a magyarázat - biztosan klimaxos. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy férfiaknál is létezik hasonló probléma. A férfi klimaxot is -csakúgy mint a női megfelelőjét- hormonális változások hozzák létre. A férfiasságért felelős hormon a tesztoszteron termelődése a herékben fiatal kortól kezdve fokozatosan csökken és az 50. életév környékén már sokaknál olyan alacsony értéket érhet el, hogy speciális panaszokat okozhat.

 

Nem minden őszülő halántékú úrnál jelentkezik ez a probléma, csak azoknál akiknél a szervezet érzékenyebben reagál ezekre a változásokra. Ezen fokozott érzékenység oka lehet családi vagy munkahelyi konfliktus de alkati sajátosság is.

A nemi hormonszint csökkenés azonban a férfiaknál nem olyan hirtelen és drámai mértékü, mint amilyen a nők esetében a változás korában zajlik le. Ebből adódik, hogy a férfi klimax tünetei sem jelentkeznek olyan feltünő módon, mint a hölgyeknél.

Milyen tünetei vannak a férfiaknál a klimaxnak?

Nézzük most mik is azok a problémák, amiket a férfi hormonszint csökkenése okoz.

Mivel férfiasságért felelős hormon a tesztoszetron határozza meg nemi aktivitásunkat, a hormonszint csökkenéséből adódó klimax egyik fő tünete a nemi vágy és a szexuális teljesitőképesség csökkenése.

Ez egyeseknél elsősorban a szexuális érdeklődés csökkenésében nyilvánul meg, másoknál a gyengülhet a merevedés is, vagy nehezítetté válhat a magömlés.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a sikeres szeretkezéshez szükséges merevedés csak hosszasabb ingerlésre következik be.

A tesztoszteron a nemi aktivitáson kivül a férfiakra jellemző határozottságért, döntőképességért, magabiztosságért is felelős. Hiányában fokozott ingerlékenység, a külső változásokhoz való alkalmazkodás romlása jelentkezhet. Ez sokaknál alvászavarral is társul, ami legtöbbször álmatlansággal, éjszakai felébredésekkel jár. A szellemi teljesitőképesség, a figyelem összpontositás csökkenése részben a csökkent tesztoszteronszint közvetlen idegrendszeri hatásával magyarázható, részben a szexuális kudarcok és egyéb lelki zavarok hatásaként jelentkezik.

Mindezek a gondok a mindennapi életben kudarcokhoz vezetnek és tovább rontják a korosodó férfi hangulatát, gyakran okoznak depressziót, önértékelési zavart.

Egy ördögi kör alakulhat ki, mivel a sorozatos kudarcok rontják a hangulatot és a magabiztosságot és ez további kudarcokhoz vezet.

A férfi klimax legjellemzőbb testi tünetei a hőhullámok, izzadékonyságjelentkezése. Emellett a csökkent nemi hormonszint szerepet játszik az izomzat csökkenésében és a csontritkulásban is. Ez elhízáshoz és az izomzat gyengüléséhez vezet. Mindazonáltal a férfiaknál ez a folyamat nem olyan drámai és így náluk körülbelül fele olyan gyakori az öregkori csonttörés, mint a hölgyeknél.

Az elmondott panaszokat a férfi klimaxon, vagyis a férfihormonszint csökkenésén kivül más betegségek is okozhatják, ezért fontos, hogy ezek jelentkezésekor kikérjük egy orvos véleményét. Gyakori hogy a klimaxos panaszokat az egyidejüleg jelentkező magas vérnyomás betegség, vagy más általános betegség is fokozza.

Hogyan kezelhetőek a klimaxos panaszok?

Az orvos feladata annak az eldöntése, hogy milyen probléma áll fenn, szükségesek-e vizsgálatok, indokolt-e panaszainak gyógyszeres kezelése.

Az egyik legfontosabb dolog annak a felismerése és tudatosítása, hogyváltoztatásra van szükség az eddigi életvitelben. Fokozott gondot kell forditani a rendszeres, de nem túlságosan megerőltető testedzésre, ami lehet például az úszás, kocogás, vagy teniszezés. A hangsúly minden esetben a rendszerességen és nem a terhelés mértékén van. Ez javítja a fizikai erőnlétet és ezáltal a hangulatot és a magabiztosságot is.

Táplálkozásunkat úgy kell megváltoztatni, hogy megelőzzük az elhízást, a cukorbetegség és érelmeszesedés kialakulását. Könnyen emészthető, ásványi sókban, vitaminokban és fehérjékben gazdag, állati zsírokban szegény étrend javasolt.

A kismértékü alkolholfogyasztás orvosi szempontból nem káros hatású, de az elfogyasztott alkoholmennyiség nem haladhatja meg a napi 2-3 deciliter bornak megfefelő mennyiséget. Ennél nagyobb mennyiségü szeszesital rendszeres fogyasztása káros következményekkel járhat.

Mivel a férfi klimaxos panaszokat a férfihormon, a tesztoszteron szintjének csökkenése okozza, logikus, hogy a panaszok igazi kezelése a normális, vagy ahhoz közelitő hormonszint helyreállítása. Erre a célra ma már megfelelő készítmények állnak rendelkezésére. A kívülről bevitt hormonnal a panaszokat okozó alacsonyabb férfihormonszint normalizálható. Némelyekben bizonyára rossz érzést kelt a hormonszedés gondolata mivel a doppingként hormonokat szedő sportolók problémái jutnak eszébe. A férfi klimax esetén azonban egészen másról van szó.

Mivel ebben az esetben a normális hormonszint helyreállitása és nem túlzott bevitele történik ezért ez a kezelés megfelelő orvosi ellenőrzés mellett teljesen veszélytelen. Valamit pótlunk ami hiányzik, ennek csak előnyös hatása lehet. Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, szükséges az orvosi vizsgálat és a rendszeres ellenőrzés. A hölgyek esetén a hormonpótló kezelésnek már évtizedes hagyományai vannak és a vizsgálatok igazolták előnyös és veszélytelen voltát.

Mindenesetre fontos szerepet játszik az időskori életminőség javulásában, a szellemi és szexuális aktivitás megtartásában, ami egyre jellemzőbbé válik napjainkban a fejlett kultúrájú országokban.

Alapelvünk: A fent leírt panaszokat el kell különíteni más betegségek/ depresszió, magas vérnyomás stb./ által okozott panaszoktól. Hormonvizsgálat és a szakember által történő vizsgálat legtöbbször segít ebben.

 

Férfi klimax teszt:

A teszt on-line kitöltése (kattintson a feliratra) 

Az elmúlt hónapban milyen gyakran :

1.
Érzett nemi vágyat?
0
sohasem
1
ritkán
2
hetente
3
hetente
többször
4
naponta
5
naponta
többször
2.
Próbálkozott közösüléssel, vagy nemi ingerléssel?
0
sohasem
1
ritkán
2
hetente
3
hetente
többször
4
naponta
5
naponta
többször
3.
Volt magömlése közösüléskor vagy nemi ingerléskor?
0
nem volt
ingerlés
1
soha
2
ritkán
3
esetek
felében
4
többnyire
5
mindig
4.
Érzett hőhullámot?
0
naponta
többször
1
naponta
2
gyakran
3
hetente
4
ritkán
5
sohasem
5.
Érezte, hogy ingerlékeny vagy nem tud összpontosítani?
0
naponta
többször
1
naponta
2
gyakran
3
hetente
4
ritkán
5
sohasem

Értékelés:

15 pont alatt :
Ha ön elmúlt 50 éves , akkor fennáll a gyanúja,hogy panaszait férfi klimax /férfi-hormonhiányos állapot / okozza. 

A probléma tisztázása és kezelése céljából orvosi vizsgálat javasolt.

Back to top