A rendelő címe:

1027, Budapest
Kapás u. 26. / A lépcsőház

06 1 213 7737

Bejelentkezés:

06 30 3113045

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Férfigondozás

Miért élnek rövidebb ideig a férfiak?

Az emberek várható átlagos élettartama a nyugat-európai országokban az elmúlt évszázadban 47 évről 79 évre nőtt. 2010 után a fejlett európai országokban született csecsemő várhatóan, átlagosan 85 évig fog élni. Ennek a növekedésnek számos oka van, amelyek közül az egyik legfontosabb az orvostudomány rohamos fejlődése és az egészségügyi ellátás egyre szélesebb körű hozzáférhetősége az elmúlt évszázadban.

 

Miért gyengébb az erősebb nem, merülhet fel a kérdés?

Hazánkban -a többi közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan- ezek a biztató adatok elmaradnak a fejlettebb országokétól, aminek számos társadalmi és gazdasági oka van. Mindenesetre bármely országban is vizsgáljuk ezeket az adatokat, feltűnő, hogy a férfiak mindenütt átlagosan 7-8 ével rövidebb ideig élnek, mint a hölgyek.

Mint mindennek ennek is több összetevője van. Egyrészt a férfiak körében gyakoribbak a káros szenvedélyek, mint a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás, de többször érik őket súlyos balesetek is. A szív és érrendszeri betegségek -amelyek a leginkább veszélyeztetik az idősödőket- szintén gyarkabban fordulnak elő és súlyosabbak a férfiaknál. Mindezek mellett a kérdést kutatók egy érdekes körülményre lettek figyelmesek, mégpedig arra, hogy a felmérések szerint a férfiak 50%-al ritkábban járnak orvoshoz, mint a nők. Erre jó példa, hogy világszerte a hölgyek 17 %-a jár emlőrák szűrésre, míg a férfiaknak csak 1,2 %-a vizsgáltatja rendszeresen a prosztatáját. A hölgyek 14-szer jobban vigyáznak e téren magukra! Általánosságban jellemző a férfiakra, hogy ők -a hölgyekkel ellentétben- nem a baj megelőzésére járnak az orvoshoz, hanem csak valamilyen probléma, betegség orvoslására. Emellett a hölgyek már régóta és intenzívebben törődnek az öregedésből, a klimaxból adódó kellemetlen tünetek javítására, évezredek óta többet foglalkoznak azzal, hogy fiatalosabbak legyenek. Aktívabban küzdenek az öregedés ellen.

Nem csoda, hogy a nőgyógyászoknak sikerült elfogadtatni a hölgyek rákszűrését, a klimax széleskörű kezelését. Mindez -sok más tényező mellett- egyik oka annak, hogy a hölgyek életkilátásai napjainkban megelőzik a férfiakét.

A hosszú élet egyik titka-a férfi gondozás

Ezt felismerve az európai urológusok egy "férfi gondozási" tervet dolgoztak ki az évezred utólsó éveiben. Ennek lényege, hogy tudassák a férfiakkal, miszerint azt a sikeres gondozó szerepet, amit a hölgyeknél a nyőgyógyászok végeznek, a férfiaknál az urológusok vállalják fel. Felhívják a figyelmet arra, hogy a prosztata legsúlyosabb betegségei is korán, a panaszok előtt felismerve jól gyógyíthatóak és a férfiak öregedésével együttjáró fizikai és szexuális teljesítménycsökkenés is hatékonyan kezelhető. Ehhez azonban az ötven éven felüli férfiak rendszeres évenkénti urológiai vizsgálatára van /volna/ szükség.

"Férfi gondozás"-hogyan is történik?

A gépkocsinak is rendszeres karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy hosszú éveken át hiba nélkül működjön. Ha csak akkor visszük szervizbe, amikor valamilyen meghibásodást észlelünk, akkor rendszerint komoly javításra számíthatunk. Amikor az idősödő férfi évente rendszeresen ellenőrzésre megy az urológushoz, akkor pontosan ezt a logikát követi. A panaszok megjelenése előtt végzett prosztata vizsgálat kapcsán korán kiszűrhetőek és ezáltal eredményesen kezelhetővé válnak az 50-60 év közötti férfiak ötödénél jelentkező prosztata problémák. Egyúttal lehetővé válik az idősödő férfiak fizikai és szexuális teljesítménycsökkenését okozó férfi klimax és a merevedési zavarok felderítése és aktív kezelése is.

A férfi gondozás menete a következő. Először egy rövid kérdőívet kell kitölteni, ami alapján meghatározható, van-e vizelési probléma, csökkent-e a férfiúi erő?

Ennek kiértékelését az urológussal megbeszélik, majd rövid és teljesen veszélytelen urológiai vizsgálat, esetleg vérvétel következik. A legtöbb esetben az évenkénti gondozáson kívül más teendőt nem találnak, de ha igen akkor általában megkezdhető a probléma hatékony kezelése. Kiegészítő vizsgálatokra, más szakemberel való konzultációra csak speciális esetekben van szükség. Az egész gondozás legtöbbször nem vesz igénybe tíz percnél többet.

Reméljük, hogy az elkövetkező években sikerül elfogadtatni a társadalommal és ezen belül főleg a férfiakkal, hogy nemcsak a gépkocsijuk igényel rendszeres gondoskodást.

Ekkorra talán, mi az erősebb nem is utolérjük a hölgyeket az egészséges öregedés terén is és hosszabban, aktívabban, velük együtt élvezhetjük majd életünk utolsó szakaszát.

40 éves kor alatt panaszok esetén, 40 éves kortól évente javaslunk urológiai ellenőrzést.

Back to top